Wat is een klompvoet?

Wat is een klompvoet?

De naam klompvoet is een verbastering van het Engelse woord ‘clubfoot’, dat verwijst naar de vorm van een golfclub.

De Latijnse naam voor een klompvoet is talipes equinovarus.

Een klompvoet is eigenlijk geen voetafwijking, maar een afwijking van het onderbeen. De pezen en spieren in het onderbeen zijn korter en minder goed ontwikkeld en veroorzaken de afwijkende stand van de voet, die uit 4 onderdelen bestaat:

  • cavus (holvoet)
  • adductus (banaanvorm)
  • varus (kanteling)
  • equinus (spits)

Deze vier afwijkingen worden in de behandeling zo goed mogelijk verholpen. Maar, zoals bij vrijwel alle afwijkingen: de ene klompvoet is de andere niet. Er zijn gradaties in de ernst van de klompvoet; het ene voetje is soepeler en makkelijker te behandelen dan het andere.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 200 kinderen geboren met een of twee klompvoeten. Bij jongetjes komen klompvoeten twee keer zo vaak voor als bij meisjes en twee klompvoeten komen ook bij jongens meer voor dan bij meisjes.

Bij de meeste kinderen met (een) klompvoet(en) is de afwijkende voetstand al tijdens de zwangerschap, bij de 20 wekenecho, te zien. Voor de ouders of verzorgers is het goed om te weten dat behandeling (in een gespecialiseerd Klompvoetcentrum) bij meer dan 90% van de kinderen een goed resultaat heeft. Dit houdt in dat kinderen met (een) klompvoet(en):

  • hun voet(en) volledig en pijnloos kunnen belasten,
  • gewone schoenen kunnen dragen,
  • geen beperkingen hebben in hun dagelijks leven.

Film: Stap voor stap in de goede richting

In 2010 heeft de NVK een film gemaakt over de behandeling van klompvoetjes. De film geeft in ongeveer 20 minuten een goed beeld van hoe de behandeling van klompvoetjes het eerste jaar verloopt en ook oudere kinderen komen aan het woord. Echt een aanrader voor ouders, grootouders en verzorgers die een kindje met klompvoetjes verwachten.

Volwassenen met klompvoeten

Soms kunnen klompvoeten bij volwassenen met klompvoeten nog klachten veroorzaken, of kunnen klachten opnieuw ontstaan. Afhankelijk van het soort klachten kunnen operatieve ingrepen, fysiotherapie en/of aangepaste schoenen of steunzolen verbetering geven. Uw huisarts kan u adviseren en u verwijzen naar een orthopeed, fysiotherapeut of orthopedisch schoenmaker.

In onze facebookgroep voor volwassenen met klompvoeten  kunt u tips en ervaringen uitwisselen en in contact komen met andere volwassenen met klompvoeten.

keyboard_arrow_up