De naam klompvoet is een verbastering van het Engelse woord ‘clubfoot’, wat verwijst naar de vorm van een golfclub. Een klompvoetje is een mooi voetje met alles erop en eraan dat verkeerd is gegroeid en specialistische zorg nodig heeft.

WAT IS EEN KLOMPVOET?

De pes equinovarus adductus (Latijnse benaming voor klompvoet) is een aandoening die al begint onder de knie. Pezen en spieren in het onderbeen zijn anders aangelegd. De voet zelf heeft in feite vier afwijkingen:

  • cavus (holvoet)
  • adductus (banaanvorm)
  • varus (kanteling)
  • equinus (spits)

Deze vier afwijkingen worden in de behandeling zo goed mogelijk verholpen. Maar, zoals bij vrijwel alle afwijkingen: de ene klompvoet is de andere niet. Er zijn gradaties in de ernst van de klompvoet; het ene voetje is soepeler en makkelijker te behandelen dan het andere. Daarom wordt elke voet nauwkeurig onderzocht om de juiste behandeling te bepalen.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 200 kinderen geboren met een of twee klompvoeten. Bij jongetjes komen klompvoetjes twee keer zo vaak voor als bij meisjes en twee klompvoetjes komen ook bij jongens meer voor dan bij meisjes.

Bij de meeste kinderen met (een) klopvoetje(s) is de afwijkende voetstand al tijdens de zwangerschap, bij de 20 wekenecho, te zien. Voor de ouders/verzorgers is het goed om te weten dat behandeling (in een gespecialiseerd Klompvoetcentrum) bij meer dan 90% van de kinderen een goed resultaat heeft. Dit houdt in dat kinderen met (een) klompvoet(en):

  • hun voet(en) volledig en pijnloos kunnen belasten,
  • gewone schoenen kunnen dragen,
  • geen beperkingen hebben in hun dagelijks leven.

FILM: STAP VOOR STAP IN DE GOEDE RICHTING

In 2010 heeft de NVK een film gemaakt over de behandeling van klompvoetjes. De film geeft in ongeveer 20 minuten een goed beeld van hoe de behandeling van klompvoetjes het eerste jaar verloopt en ook oudere kinderen komen aan het woord. Echt een aanrader voor ouders, grootouders en verzorgers die een kindje met klompvoetjes verwachten.

VOLWASSENEN MET KLOMPVOETEN

Volwassenen met klompvoeten kunnen soms nog kampen met ongemak of pijn. Dat is natuurlijk erg vervelend. Ook met hen denken we graag mee over mogelijke oplossingen.
In elk geval is het mogelijk om met andere leden/volwassenen ervaringen en tips uit te wisselen op onze speciale facebookgroep voor volwassenen met klompvoeten.
Als je graag nog eens een orthopeed willen laten kijken naar je voet(en) dan kun je het beste bij één van de Klompvoetcentra aankloppen (voor ene afspraak of doorverwijzing) of een afspraak maken op de afdeling orthopedie van een ziekenhuis dichtbij huis.
Er valt ook te denken aan het inwinnen van advies bij een fysiotherapeut of een bezoek bij een gespecialiseerde orthopedisch schoenmaker. Soms zijn er voor pijn- en beweegklachten nog verschillende oplossingen te bedenken.