Nieuw onderzoek naar functioneren en participatie

Tijdens een mooi symposium in november 2019 kondigde de onderzoeksgroep van het klompvoetproject aan dat dankzij een subsidie van RAAK-PRO vervolgonderzoek mogelijk is. Het eerste onderzoek richtte zich op de vraag ‘Hoe kan 3D-gangbeeldanalyse vroegtijdige relapse klompvoet opsporen?’ Het nieuwe onderzoek gaat over het functioneren en de participatie van kinderen met klompvoeten. RAAK-PRO is een regeling die de kwaliteit van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen bevordert en de onderzoekscapaciteit van betrokken lectoraten versterkt. Het onderzoek wordt gecoördineerd door Fontys Paramedische Hogeschool (FPH), Máxima MC en Catharina Ziekenhuis.

 Het symposium in november werd bezocht door veel betrokkenen: artsen, onderzoekers, (groot)ouders van kinderen met een klompvoet, studenten en medewerkers van FPH, (kinder)fysiotherapeuten, podotherapeuten en verpleegkundigen. Arnold Besselaar (orthopedisch kinderchirurg bij Máxima Medisch Centrum) en Benedicte Vanwanseele (wetenschappelijk onderzoeker bij FPH) vertelden hoe het onderzoek begon, wat de resultaten zijn en hoe het vervolg eruit zal zien.

Het nieuwe onderzoek, dat in februari 2020 is gestart, richt zich met name op participatie en het functioneren van kinderen met klompvoeten. Je kunt denken aan vragen als: Ervaren kinderen in het dagelijks leven daadwerkelijk last van het feit dat ze een klompvoet hebben? Hoe is de kwaliteit van leven van deze kinderen? Hoe erg is het om een klompvoet te hebben? Benedicte: ‘Ik ben blij dat we verder kunnen met het onderzoek en nu de vertaling naar de praktijk kunnen maken.’

Wil je meer weten over het klompvoetproject en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Of in contact komen met de onderzoekers? Bezoek dan deze pagina over het klompvoetproject op de website van Fontys Paramedische Hogeschool.

keyboard_arrow_up