De werkgroep Kinderorthopedie van de Nederlandse Orthopedische Vereniging en de Nederlandse Vereniging Klompvoetjes zetten hun samenwerking voort en gaan onder meer kijken of ze tot één lijst van goede behandelcentra kunnen komen. Dat is een uitkomst van het Klompvoetjesdebat 2016.
Unieke samenwerking
Het was de derde keer in vijf jaar tijd dat de Nederlandse Vereniging Klompvoetjes het debat organiseerde. Zo’n 25 orthopedisch chirurgen, gipsverbandmeesters, verpleegkundigen kinderorthopedie, instrumentmakers en kinderfysiotherapeuten kwamen op 16 november 2016 bijeen om samen te onderzoeken hoe ze de klompvoetjeszorg nog beter kunnen maken. Melinda Witbreuk, kinderorthopeed en voorzitter van de werkgroep Kinderorthopedie (WKO), prees de open samenwerking met de Vereniging Klompvoetjes: “Het is echt uniek hoe wij met de oudervereniging samenwerken. We hebben door deze open samenwerking al veel bereikt, waaronder de richtlijn voor behandeling, de eerste specifieke richtlijn ter wereld voor de behandeling van klompvoetjes.”
Uitbreiden richtlijn
Er werden afspraken gemaakt over het verder ontwikkelen van de Richtlijn Klompvoetzorg. Zo gaat de WKO onderzoeken of kinderfysiotherapie een onderdeel van de richtlijn kan worden. Niet elk kind met klompvoetjes heeft fysiotherapie nodig, maar 14% van de kinderen met door de Ponsetibehandeling gecorrigeerde voetjes krijgt problemen met hun motoriek. Zij kunnen bijvoorbeeld niet springen. Kinderfysiotherapeut Jacqueline Löhle stelde tijdens het debat voor om ouders een korte vragenlijst te laten invullen als zij in de wachtkamer van de kinderorthopeed zitten voor het halfjaarlijkse consult. Met zo’n vragenlijst is het mogelijk om kinderen die baat hebben bij fysiotherapie in een vroegtijdig stadium te vinden en op een goede manier te begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

keyboard_arrow_up